Followers

måndag 22 september 2014

Skuldsatt?

Något som de flesta redan vet, funderar jag på att plugga modehistoria i Brighton, England. Universitetsavgiften är brutal, på £9000 pund per år vilket blir £36000 på tre år som utbildningen är. Det motsvarar  ca 421000 svenska kronor med dagens valutakurs. Den summan skulle jag ta som lån från Englands bank, ett studentlån alltså. Till råga på det skulle jag behöva ta fullt lån från Sverige (boende, mat) och alltså ligga i skuld även där. Lånet i England ska betalas tillbaka, men avskrivs efter 30 år och man behöver inte betala tillbaka om man tjänar mindre än ca 250000 svenska kronor per år. 

I Skottland är avgiften inte alls så hög. MEN då finns inte det program som jag vill läsa. Eller ja, det finns program som jag kan tänka mig, men inget som tilltalar mitt passionerade modehistoriahjärta. Så frågan är egentligen inte vad jag vill - jag vill läsa modehistoria i Brighton- utan frågan är om det verkligen är värt att få denna feta skuld på sig så tidigt i livet.

Pengar alltså. Jag tror att jag blir tokig snart.

2 kommentarer:

  1. Jag skulle akta mig noga för att sätta mig i skuld så mycket. Och, är det lätt att få ett jobb sedan?

    SvaraRadera
  2. £27000, de facto, om det är fråga om tre år. Visserligen fortfarande en hisnande summa, men inte lika stor som 36000 ändå. :)
    Pengar är ju alltid en svår fråga. Jag anser att det alltid lönar sig att satsa på det man känner en passion för; annars är chansen större att man senare ångrar sig. Studielån i England är dock, som du säger, väldigt förmåliga, och de flesta betalar väl aldrig tillbaks det helt utan låter det avskrivas enligt din ovan nämnda princip. Sen så tror jag inte att du på flera år skulle behöva bekymra dig om att förtjäna mer än 250000kr i året, så i princip behöver du inte bekymra dig för återbetalningen på en tid heller! Naturligtvis finns ju också möjligheten att studera något annat, jobba och samla in pengar till utbildningen, men om du nu en gång ska sätta dig i skuld kan du ju lika gärna göra det för något du verkligen intresserar dig för, eller hur?

    Min kusin studerade Fashion Promotion and Imaging vid UCA i Epsom 2009-2012 , och hon har såvitt jag vet inte behövt fundera på återbetalning av lånet en enda gång ännu. Sedan kan du ju också tänka på att så gott som alla ungdomar i England tvingas göra samma beslut, och de flesta verkar klara sig bra. :)

    SvaraRadera