Followers

söndag 21 september 2014

Glasgow VS Sverige

Människorna i Glasgow är kortare än människorna i Sverige. Ja, så är det! Mina 155 cm är här inget som ses som kort, nä jag är nog närmast normallång. Det är en märklig upplevelse vill jag lova, efter att ha kollat upp på människor hela mitt liv.

Färdigförpackade rätter känns vanligare än att laga maten själv. Att ta med hemlagad mat till jobbet verkar för många vara en omöjlighet. Istället äts det sausage rolls, pies, currys och gud vet vad. Än så länge har jag testat på någon färdiggjord pastarätt när Den Stora Latheten slog in och tja, det var okej men inget jag skulle vilja äta regelbundet. Vid lunchtid kryllar det av människor som bär på sin färdiggjorda lunch och restaurangerna är proppfulla.

I affärerna packar de alltid varorna åt en. Man går fram med sina saker, expediten frågar ”Would ya like a bag?” eller ”Should I’ve it packed for ya?” även om man kommer dit med ett dussin varor och ingen egen påse. Svaret ska vara ”yes please” och expediten packar ned varorna i en påse som i 9/10 fall senare går sönder. När expediten säger summan är den i 6/10 fall oförståelig, så det är säkrast att kolla på displayen. Det är mycket vanligare att betala med cash här än i Sverige. Please och thank you ska användas frekvent i alla samtal!

Att gå över vägar är alltid med skräckblandad förtjusning för mig med en svensk syn på trafiksäkerhet. Om tillräckligt många människor samlas på samma plats spelar det ingen roll om ljuset är grönt eller inte, bara man i flock liksom stormar sig fram över vägen. Bilarna kör väldigt snabbt för att vara i en stad men verkar ändå alltid tajma så pass bra att det går enkelt att korsa vägen även i mera stressiga tider.

Tartan finns överallt. Nästan varje människa har någon detalj i tartan. Allra vanligast är det med halsdukar, som inte knyts runt halsen utan läggs över axlarna så att halsduken hänger likt ett uppochnedvänt U runt halsen.  Om det inte är i form av halsduk som tartan bärs, är kjolar mycket vanliga. Inte kilt, utan kjol hos kvinnor. Oftast är det pennkjolar, som matchas med en ljus blus och kavaj eller kappa.

Över lag klär sig folk väldigt formellt här, särskilt under vardagarna. Nästan varje man har kostymbyxor och skjorta och inte sällan slips. Kvinnorna har kjol, kavaj och klackskor. Håret är oftast uppsatt, eller i en kortare platt frisyr. Alla elever bär skoluniform, så att gå på stan en tisdag eftermiddag kan få en att känna sig underklädd även om det såklart går omkring människor som inte är formellt klädda.  Det blir spännande att se hur folk kommer klä sig när det blir kyligare väder!


1 kommentar: